Fiskalizacija od 1.1.2013. – pripreme

Fiskalizacija od 1.1.2013. – pripreme

By on Oct 25, 2012 in Savjeti | 0 comments

U pripremi je fiskalizacija, koja će se provoditi postepeno i započeti vjerojatno sa ugostiteljima. Zakoni još nisu donešeni, već su u proceduri donošenja.
Što je to zapravo?

banergornji copy

Postupak – putem računalnih programa i interneta – kojim će porezna uprava osigurati evidentiranje Vašeg prometa u realnom vremenu (istovremeno sa naplatom).
Isporučitelji računalnih programa će u njih ugraditi kodove koje dobivaju od porezne uprave i na taj način ih učiniti usklađenim sa tom obvezom.
Napominjem da se, prema trenutnoj verziji prijedloga zakona, obveza fiskalizacije odnosi ne samo na maloprodaju, već na sve djelatnosti koje naplaćuju svoju robu i usluge putem gotovine, ali i čekova i kartica !
Dakle, ako ste i 100% veleprodaja, ali primate čekove i/ili kartice, svoje veleprodajne račune ćete morati slati na fiskalizaciju.
Budući da Zakon o fiskalizaciji još nije izglasan, pa ni konačna verzija nije poznata, u ovom trenutku Vam još ne mogu poslati detaljne informacije o svemu što nas čeka. No, uz pretpostavku da će Zakon biti izglasan, svi obveznici fiskalizacije morati će, osim novih verzija programa, osigurati još i slijedeće uvjete:
– internet vezu za računala s kojih će se provoditi fiskalizacija
– nabaviti i instalirati certifikat za rad s Poreznom upravom
Certifikati će se izdavati od strane FINE, ali tek nakon što Zakon bude izglasan.
Toliko za sada, da se možete polako pripremati, ako ne drugačije – ono ‘psihički’

Sretno!

banerdonji copy

ostali savjeti copy

Autorica teksta: Zorana Mavričić-Korošec voditeljica knjigovodstvenog servisa Makora